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Frequently Asked Question Regarding Ohio’s 

Examination Recognition Rule: OAC 4761-5-01 
 
Disclaimer: All statements contained herein represent the best answers to questions 
received by the Board Staff and should not be construed to represent the official policy, 
rule, or law that regulates the practice of respiratory care in Ohio.  This information is 
being provided by Staff to serve as a general guide.  Nothing contained herein should be 
construed to represent a legal opinion, provide legal advice, or provide a legal 
interpretation of the laws and rules regulating the practice of respiratory care in Ohio.  
The Ohio Respiratory Care Board strongly encourages licensure candidates and licenses 
to obtain a copy of the laws and rules regulating the practice of respiratory care.  Current 
versions of the laws and rules are available through the Board’s website at 
www.respiratorycare.ohio.gov. 
 

Questions: 
 

1. When did the revised examination rule become effective? 
2. If I am currently licensed in Ohio, does this rule have any effect on ability to 

practice respiratory care? 
3. If I am licensed in another state, can I obtain a license in Ohio? 
4. If I am a graduate from an Ohio Respiratory Care Education program but have not 

taken my RRT examination, am I eligible for licensure in Ohio? 
5. Does this rule strictly mandate the RRT credential to obtain a license in Ohio? 

 
Answers: 
 

1. When did the revised examination rule become effective? 
 
Answer: Revised OAC rule 4761-5-01 became effective on April 24, 2013.  
This rule supersedes all other versions of this rule.  While the rule is in effect 
now, the full impact of the rule relating to examination recognition changes will 
not go into effect until January 1, 2015. 
 

2. If I am currently licensed in Ohio, does this rule have any effect on ability to 
practice respiratory care? 

 



Answer: Any person that has been issued a license in the state of Ohio prior 
to January 1, 2015, can continue to practice respiratory care in the state of Ohio 
without interruption.  Revised OAC Rule 4761-5-01 does not have any impact on 
persons already licensed in the state of Ohio before January 1, 2015.  Employers 
may have independent hiring standards that meet or exceed the minimum 
licensure standards.  
 

3. If I am licensed in another state, can I obtain a license in Ohio? 
 

Answer: An out-of-state applicant will be eligible for Ohio licensure if they 
hold a license or licenses in another state based upon standards that are equivalent 
to the standards for licensure in the State of Ohio.  The out-of-state license(s) 
must be active and valid.  The out-of-state license must have been issued in part 
or whole based upon successful completion of the following examinations offered 
by the National Board for Respiratory Care, Inc. (NBRC): 
 
1. The certified respiratory therapist examination (CRT) taken prior to January 1, 

2015; or 
2. The registered respiratory therapist examination (RRT) consisting of both the 

written and clinical simulation portions. 
 

and 
 
 Each state of origin must require licensees to complete at least as many contact 

hours of continuing education as the State of Ohio, and the applicant must be 
current on obtaining and reporting completed continuing education to each state 
based on the renewal schedule of each state. 

 
This means that an applicant issued a new license in another state after 
January 1, 2015 must hold the RRT credential to be eligible for licensure in 
the State of Ohio.  Applicants issued a license in another state prior to 
January 1, 2015 will be eligible for Ohio licensure if the out-of-state license 
was issued based on the CRT or RRT credential. 
 
Keep in mind that all respiratory care education programs, beginning in 2013, are 
Registered Respiratory Therapist programs.  This means that all new graduates 
are eligible to take the RRT written and clinical simulation examination given by 
the National Board for Respiratory Care, Inc. 
 
4. If I am a graduate from an Ohio Respiratory Care Education program, 

have not taken my RRT examination, and I am not licensed in Ohio or in 
any other state prior to January 1, 2015, am I eligible for licensure in 
Ohio? 

 



Answer: If a person already held a license in the state of Ohio issued prior 
to January 1, 2015, this rule would have no effect on continued licensure, because 
the license would be issued based upon the CRT or RRT examination.  Similarly, 
if a person holds an out-of-state license issued prior to January 1, 2015 based 
upon either the CRT examination or the RRT examination, the applicant would be 
eligible for Ohio licensure. 
 
A new graduate seeking an initial license after January 1, 2015 must successfully 
complete the RRT examination consisting of both the written and clinical 
simulation portions to be eligible for licensure in Ohio.  
 
5. Does this rule strictly mandate the RRT credential to obtain a license in 

Ohio? 
 

Answer: No.  The rule establishes January 1, 2015 as the date new licensees 
must earn the RRT credential to be eligible for Ohio licensure, regardless of 
whether the applicant is from Ohio or another state.  The rule does not 
mandate this requirement for persons already licensed here or in another state 
prior to January 1, 2015.  The following three examples demonstrate this 
point: 
 
(1) Scenario #1:  A person holding a valid and active license that was issued 

in Kentucky on June 1, 2010 based upon passing the CRT examination 
files for a new license in Ohio on September 1, 2015.  Would the applicant 
be eligible for Ohio licensure?   
 
Answer: Yes, the applicant would be eligible for Ohio licensure. 
 

(2) Scenario #2:  A person holding a valid and active license that was issued 
in in another state on June 1, 2015 based upon passing the CRT 
examination files an application on September 1, 2015 for a new license in 
Ohio.  Would the applicant be eligible for Ohio licensure?   
 
Answer: No, the applicant would not be eligible for Ohio licensure until 
they took and passed the RRT examination consisting of both the written 
and clinical simulation portions.  
 

(3) Scenario #3:  A person graduates from an accredited respiratory care 
program on June 10, 2015 takes and passes the CRT examination.  The 
person applies for a license in Ohio and another state.  Would the 
applicant be eligible for Ohio licensure?   
 
Answer: No. The applicant would not be eligible for Ohio licensure until 
they took and passed the RRT examination consisting of both the written 
and clinical simulation portions.  On the other hand, depending upon the 
other state’s rules at the time of application, the graduate may be eligible 
for licensure in that state. 


